Educatie

Archeologische (materiaal)studies promoten is een van de voornaamste doelen van onze organisatie. Daarom leggen wij veel nadruk op ons educatieve luik.

Jonge archeologen ondersteunen

Om de continuïteit van kwalitatieve archeologische materiaalstudies te waarborgen voor de toekomst, is het belangrijk jonge archeologen die geïnteresseerd zijn materiaalstudies op weg te helpen. We bieden daarom stages en thesis/paperbegeleidingen aan studenten archeologie en we proberen beginnende materiaalspecialisten in contact te brengen met meer ervaren specialisten, zodat kennis kan worden doorgegeven aan de volgende generatie.

Vragen over stage of thesisbegeleiding? Vul ons contactformulier in.

Workshops

Verder steken we veel energie in workshops. Dit biedt ons een medium om op een toegankelijke, hands-on manier kennis rond archeologie en archeologische materiaalstudies te delen met een brede waaier aan doelgroepen. We bieden workshops aan voor o.a. scholen, instellingen erfgoedverenigingen, archeologische bedrijven en jeugdkampen.

We doen ons best om flexibel te zijn met onze workshops. We passen ons aan aan de doelgroep (kleuters, schoolkinderen, studenten, amateurs, veldarcheologen, materiaalspecialisten) en we hebben verschillende thema’s beschikbaar.

Sommige workshops hebben we kant-en-klaar op de plank liggen, zoals

  • De archeoloog (introductie voor kleuters)
  • De archeoloog (introductie voor schoolkinderen)
  • De analyse van (post-)middeleeuws aardewerk (introductie voor amateurs, studenten veldarcheologen)
  • Krassen & Co (gevorderde cursus over gebruikssporen op aardewerk voor veldarcheologen en aardewerkspecialisten)
  • Macroscopische bakselanalyse (gevorderde cursus voor aardewerkspecialisten)
  • Archeozoölogie (introductie voor studenten en veldarcheologen)
  • Bouwmaterialen (introductie voor amateurs, studenten en veldarcheologen)

Maar we ontwikkelen ook workshops op maat. Hierbij kan de workshop worden aangepast aan de wensen van de opdrachtgever. Dit betreft niet enkel de doelgroep, de grootte van de groep en het thema, maar ook de lengte (halve dag, hele dag, meerdaags) en de formule (verhouding theorie en praktijk, keuze voorbeeldmateriaal). Workshops voor kleine groepen kunnen worden aangeboden in ons eigen cursuslokaal. Voor grote groepen geven wij ook workshops op locatie.

Vragen over workshops? Vul ons contactformulier in.