Wie zijn wij?

Center for Artefact Research vzw is een collectief van bevlogen materiaalspecialisten dat zich sinds 2013 inzet ter promotie van de studie van archeologische artefacten. We voeren materiaalstudies uit, leveren advies en educatie en publiceren in eigen beheer de wetenschappelijke monografiereeks CAR-Publications.

Materiaalstudies

CAR vzw wilt een zo uitgebreid mogelijk pakket materiaalstudies kunnen aanbieden. We zoeken bij iedere materiaalcategorie een of meer enthousiaste specialisten. Een dergelijke interdisciplinaire samenwerking garandeert een hoge kwaliteit. Welke specialisten er deel uit maken van ons team en dus welke artefacten we kunnen onderzoeken vindt u terug onder het tabblad team. Maar mocht u op zoek zijn naar een ander specialisme, vraag gerust, want wij hebben ook contacten met specialisten die incidenteel op projectbasis met ons samenwerken. Opgelet: Wij bieden geen conservatie van artefacten aan.

Advies en educatie

Onze vereniging tracht eveneens de kennisopbouw en -verspreiding van materiaalspecialismen te promoten, o.a. door het houden van lezingen en het organiseren van congressen, studiedagen, tentoonstellingen, stages en opleidingen. We verzorgen en verspreiden publicaties en ondersteunen andere instanties bij redactie- en lay-outwerk van archeologische publicaties. We betrekken en begeleiden studenten en andere geïnteresseerden. Verder bouwen we een raadpleegbare referentiecollectie en vakbibliotheek op. Ook organiseren wij workshops voor kleuters, scholieren, archeologische werkgroepen, heemkundige verenigingen, studenten archeologie en archeologen.

Internationaal

Gevestigd in Mechelen, zijn we een Vlaamse instelling, maar onze activiteiten reiken tot over de grenzen. Onze specialisten hebben werkervaring en scholing genoten in België, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Dit zorgt voor een ruime blik op de wetenschap. Al vanaf onze oprichting doen wij projecten in zowel Vlaanderen als Nederland. Daardoor weten onze specialisten hun weg in zowel de Vlaamse als Nederlandse archeologische wetgeving, opgravingsmethodes en rapportage.