Expertise Mechelse archeologie

Onze instelling is gevestigd te Mechelen en heeft ruim een decennium ervaring met archeologisch onderzoek in Mechelen. Jarenlang is er intensief samengewerkt met de Dienst Archeologie van de stad Mechelen voor de analyse van artefacten die tijdens opgravingen van deze dienst aan het licht waren gekomen.

Sinds de opheffing van de archeologische stadsdienst is Center for Artefact Research vzw de enige professionele instelling met een continuïteit in expertise in Mechelse archeologie. We hebben talloze materiaalstudies en publicaties over Mechelse archeologie op onze naam staan en wij zijn geregeld het aanspreekpunt voor organisaties en onderzoekers die zich bezig houden met Mechelse archeologie. Zo leverde CAR vzw als partner van het syntheseonderzoek (2020-2022) Middeleeuws Metaal de gegevens van de Mechelse middeleeuwse metaalvondsten aan die door Vrije Universiteit Brussel werden onderzocht bij dit door Agentschap Onroerend Erfgoed gefinancierde onderzoek naar middeleeuwse metaalvondsten uit verschillende Vlaamse steden.

In 2022 schonk Stéphane Vandenberghe ons bovendien een grote collectie Mechelse artefacten. Het betreft objecten die door dhr. Vandenberghe, vaak op het nippertje, van vernietiging werden gered in de periode voordat archeologisch onderzoek door de Malta-wetgeving werd gereguleerd. De collectie is een waardevolle bron van kennis over Mechelse archeologie en wordt beschikbaar gesteld voor tentoonstellingen en wetenschappelijk onderzoek.

Vragen over Mechelse archeologie? Vul ons contactformulier in.