Artefact van de maand: harnashandschoen van ijzer

Dit is een deel van een ijzeren wapenhandschoen uit de periode tussen 1410 en 1450. Het gevonden fragment bedekte de rug van de rechterhand. De harnashandschoen was opgebouwd uit overlappende, beweegbare delen met klinknagels. Aan de buitenkant is de profilering goed te zien. Deze is door de volgende plaat afgedekt. Deze vorm van harnashandschoen staat aan de overgang van de harnashandschoen uit vaste delen in de vorm van een zandloper tot eentje met delen die over elkaar konden schuiven.

Het fragment is gevonden tijdens de archeologische begeleiding van de Bierkaai te Hulst. Het lag in de voormalig haven van Hulst en is daar waarschijnlijk tijdens of kort na de verovering door de Gentse troepen (1452) weggegooid. Opvallend is dat het stuk bijna identiek is aan de handschoen die S. Quirinus van Neuss draagt op het polyptiek ‘Het Lam Gods’ van de gebroeders van Eyck. Dit werk werd geschilderd rond 1432 en hangt in de St. Bataafskathedraal te Gent.

Dit handschoenfragment en nog andere vondsten met een militair karakter uit de haven zijn te zien in de tentoonstelling “Vechten tegen de Bierkaai” in het stadmuseum van Hulst. De opening vindt plaats op 13 juli 2018, om 19.30 uur.

S. Hoss en G.V. Grimm, metaalspecialisten