Artefact van de maand: dubbele moord op een tabakspijp

In de 19de eeuw worden tabakspijpen steeds meer met actuele onderwerpen versierd. Zo ook de hier afgebeelde tabakspijp waarop Mevrouw van der Kouwen en haar dienstbode Leentje Beeloo zijn afgebeeld.

Mevrouw Van der Kouwen was een vermogende vrouw die in ‘de Bogt van Guinea’ in Den Haag woonachtig was. Bekend is dat zij haar juwelen aan haar dienstbodes liet zien. Zo zal het ook zijn gegaan met haar voormalige dienstbode Christina Goedvolk. Nadat Christina zwanger was geworden van Hendrik Jut en deze laatste zijn baan was kwijt geraakt, bedachten zij om de juwelen van mevrouw Van Kouwen te roven.

Een eerste poging op Sinterklaasavond mislukte. De tweede poging slaagde en hierbij kwamen zowel Van der Kouwen als Beeloo om het leven. Grote verontwaardiging ontstond over deze roofmoord en verschillende personen werden opgepakt. De daders waren intussen naar het buitenland gevlucht. Lange tijd bleef het onduidelijk wie deze dubbele moord op zijn geweten had. Het duurde tot het jaar 1875 alvorens Jut zijn mond voorbij praatte en gearresteerd werd.

De hier afgebeelde Goudse tabakspijp is geproduceerd door Gerardus Johannes Willemsz Wagenaar en zal zijn geproduceerd naar aanleiding van de ontstane volkswoede in de periode 1875-1880.

Jan van Oostveen
Specialist tabakspijpen en (keur)loden