eierdopje

Artefact van de maand: Een eierdopje met verdedigingstoren

CAR vzw is al in Paasstemming! Wist je dat eierdopjes al bijna 500 jaar bestaan? Hier een wel heel interessant exemplaar uit de 19de eeuw (1827-circa 1840).

Dit eierdopje werd gemaakt door de firma Copeland, in Stoke-on-Trent (UK). Het decor heet Spode’s Tower. Het is gebaseerd op een gravure uit een boek van Merigot “Views and Ruins in Rome and its Vicinity”, gepubliceerd in 1796-98. Het kopiëren van gravures als keramiekdecors was in 19de eeuw aanvankelijk heel populair. De gebruikers konden zo kiezen uit een zeer breed aanbod aan versierde serviezen. Maar hieraan maakte de Copyright of Designs Act in 1839 een eind, want vanaf dat moment werd het in het Verenigd Koninkrijk illegaal om afbeeldingen na te maken van topografische boeken en gravures. 

Het decor toont de toen al eeuwenoude Romeinse of Etruskische Salarioburg over de rivier Aniene, 3 km ten noorden van de Collina-poort van Rome. Vanwege de strategische ligging speelde de brug regelmatig een rol in de strijd om de controle van de Eeuwige Stad. De brug was voorzien van een verdedigingstoren, die werd verwoest in 1829. De ‘Tower’ in de decornaam verwijst naar deze toren. ‘Spode’s’ is een eerbetoon van de Copeland-familie, (mede-)eigenaars van de fabriek sinds 1827, aan de familie Spode die daarvoor, sinds 1767, aan het roer had gestaan en die in 1814 met dit decor gestart was.  

Yvonne de Rue, specialist (post-)middeleeuws aardewerk